Sa invatam sa crosetam si sa tricotam

Sa invatam sa crosetam si sa tricotam

Crosetatul si tricotatul sunt indeltniciri foarte vechi.


Modelele sunt concepute sau preluate de la batranii nostri si se adreseaza tuturor persoanelor cu experienta in arta crosetatului si tricotatului dar mai ales incepatorilor.

"DE LA LUME ADUNATE SI-NAPOI LA LUME DATE"

duminică, 18 decembrie 2011

ciorapi crosetati

Materiale: o croseta nr.2 , un  fir din 75 % lana "super wasch" si 25% poliamid si markere.
Crosetam un lant din atatea ochiuri cat sa ne cuprinda gamba piciorului (eu am crosetat un lant format din 54 ochiuri).
Facem 32 rânduri dus-intors, circular, cu piciorus dublu, (sau dc ) realizam un patent (adică , crosetam un piciorus mare (dc) prin fata lucrului, urmatorul piciorus mare prin spatele lucrului si repetam....pana incheiem randul .
Impartim numarul de ochiuri la 2 si vom avea o parte pentru calcai (27 ochiuri) si cealalta parte pentru modelul sosetei (27 ochiuri).
Incepem cu calcaiul.

Calcai:
Lucram 10 randuri, dus-intors, de picioruse mici,  numai portiunea de 27 ochiuri, destinata calcaiului.
Dupa care, impartim numarul de ochiuri la 3 (27:3= 9). Vom avea 3 parti. Se croseteaza numai ochiurile din mijloc, (partea din mijloc) . In acelasi timp se scade spre stanga si dreapta, pana ce ochiurile din stanga si dreapta se scad si raman numai cele din mijloc (9).
Scaderea se face in felul urmator:
Crosetam cele 9 ochiuri din mijloc, apoi, facem un piciorus alunecat (se trece firul prin 2 ochiuri, rezultand unul singur). Celelalte ochiuri (partile laterale) raman asa cum sunt. Ne intoarcem si crosetam iar ochiurile din mijloc iar la finalul celor 9 ochiuri (din partea a doua)  realizam iar un piciorus alunecat si iar ne intorcem ...si repetam...pana crosetam aprox.15 randuri iar ochiurile din partea intai si trei se scad.

Diagrama
-          - 2 ochiuri piciorus alunecat, intoarceti, 1/3 din lungimea randului cate 1 piciorus mic pe fiecare din ochiurile din randul precedent + 2 ochiuri piciorus allunecat pe ultimele 2 ochiuri;
-        -   2 ochiuri piciorus alunecat, intoarceti, 1/3 din lungimea randului cate 1 piciorus mic pe fiecare din ochiurile din randul precedent + 2 ochiuri piciorus allunecat pe ultimele 2 ochiuri;......etc.etc....
-          Se croseteaza 15 randuri pana se formeaza calcaiul.Putem folosi orice model dorim. In cazul de fata , eu am ales acest model care se va croseta numai in fata, calcaiul si talpa se vor croseta in piciorus simplu.
Continuam in felul acesta pana terminam lungimea sosetei si incepem sa scadem pentru varful sosetei.

Modelul sosetei