Sa invatam sa crosetam si sa tricotam

Sa invatam sa crosetam si sa tricotam

Crosetatul si tricotatul sunt indeltniciri foarte vechi.


Modelele sunt concepute sau preluate de la batranii nostri si se adreseaza tuturor persoanelor cu experienta in arta crosetatului si tricotatului dar mai ales incepatorilor.

"DE LA LUME ADUNATE SI-NAPOI LA LUME DATE"
myassy1980@yahoo.com

marți, 3 septembrie 2013

Pulover tricotat pentru băietii,de 6-7 ani cu manecă raglan


Pulover pentru băieti, cu manecă raglan – Model nr. 77
 
Dimensiunile piept
46
18
51
20
Cm
Ins.
Material utilizat : fire din 75% lana, 25 % acril, 50 gr= 160 m:
-          Pulover;
-          Boneta ;
andrele 3 mm; 


3
1


4
1


gheme
Lungimea de la spate si fata

28
11
30,5
12
cm.
ins.

Maneca
14
5 ½

16
6 ¼

cm.
ins.

Boneta
26,5
10 ½

30,5
12
cm.
ins.



"Scăderile vizibile ale manecilor raglan formează garnitura acestui pulover. Cele două buzunare sant înguste, tăiate. Elasticul din talie, de la manşete şi de la gat se tricotează într-o culoare contrastantă. 

Furnituri:
 Circa 320 g lană în culoarea de fond şi circa 50 g lană într-o culoare contrstantă, andrele nr. 2 şi 2½ , şi 4 andrele de împletit ciorapi.

Mărimea:
 Lărgimea puloverului circa 82 cm, lungimea la mijloul spatelui, fără elasticul de la gat, de 47 cm (pentru copii de 6 – 7 ani).

Model:
 I. Elasticul din talie, de la gat şi manşete în „punct de elastic”.

II. Restul se tricotează în „punct de jerseu”. Descrierea scăderilor la maneca raglan este dată în text.

Măsura:
 32 ochiuri şi 48 randuri = 10 cm cu modelul II.

Spatele:
 Începem cu 116 ochiuri pe andrele nr. 2, cu lînă în culoarea contrastantă. Tricotăm 5 cm cu modelul I. Continuăm în culoarea de bază, cu andrele nr. 2½, cu modelul II. Creştem la ambele margini, la cîte 3 cm, de 7 ori cîte 1 ochi. Vor fi 130 ochiuri.

Răscroiala manecii raglan:
 Cînd spatele va avea 28 cm de la marginea de jos, tricotăm următoarele randuri astfel:

Randul 1: ochiul începător, 1 ochi pe faţă, 2 ochiuri pe dos, o scădere spre stanga, pe urmă tricotăm al treilea ochi pe faţă, dar nu-i dăm drumul de pe andreaua stîngă, apoi tricotăm primul ochi, pe urmă al doilea şi abia acum dăm drumul deodată celor trei ochiuri de pe andreaua stîngă (ochi lungit aplecat spre dreapta). Continuăm randul pe faţă pană răman 9 ochiuri pe andreaua stîngă; tricotăm al doilea ochi pe faţă, luandu-l din spatele andrelei (nu-i dăm drumul de pe andreaua stangă) apoi următorul ochi pe faţă, tot din spatele andrelei şi abia acum primul ochi pe faţă, luat din faţa andrelei. Dăm drumul deodată celor 3 ochiuri de pe andreaua stangă (ochi lungit aplecat spre stînga). Urmează o scădere spre dreapta, 2 ochiuri pe dos, 1 ochi pe faţă, şi ochiul care încheie randul.

Randul 2: pe dos.

Randul 3: ochiul începător, 1 ochi pe faţă, 2 ochiuri pe dos, o scădere spre stanga, continuăm randul pe faţă, pană răman 6 ochiuri pe andreaua stangă, 1 scădere spre dreapta, 2 ochiuri pe dos, 1 ochi pe faţă şi ochiul care încheie rîndul.

Randul 4: pe dos.

Repetăm aceste 4 randuri încă de 22 ori. Răman 38 ochiuri. Următorul rand se tricotează astfel: ochiul de la margine, 1 ochi pe faţă, 2 ochiuri pe dos, 1 ochi pe faţă, 1 ochi lungit tricotat din 3 ochiuri, la fel ca înainte, 4 ochiuri pe faţă, încheiem următoarele 14 ochiuri, luăm una din părţi pe o andrea de rezervă şi sfarşim întai bucata din dreapta. La marginea exterioară nu mai scădem. La marginea interioară scădem de 2 ori cîte 6 ochiuri.

Faţa:
 Începem cu 124 ochiuri. Elasticul din talie se lucrează la fel ca la spate. Continuăm în culoarea de fond, pe andrele nr. 2½, modelul II. Creştem la ambele margini, mereu la cîte 3½ cm, de 6 ori cîte 1 ochi. Vor fi 136 ochiuri.

Buzunarul:
 Între timp, la 6 cm de la elasticul din talie, tricotăm în următorul rand, pe faţa lucrului, 15 ochiuri pe faţă; acestea le luăm pe o andrea de rezervă. Lucrăm cu cele 29 ochiuri următoare. Tricotăm 4 randuri pe faţă în culoarea contrastantă. Încheiem. Tricotăm următoarele 38 ochiuri şi le trecem pe altă andrea de rezervă. Cu cele 29 ochiuri următoare tricotăm din nou 4 randuri în culoarea contrastantă. Încheiem. Continuăm cu cele 15 ochiuri rămase după al doilea buzunar. Lăsăm lucrul de o parte. Cu alte andrele începem în culoarea contrastantă 33 ochiuri pentru căptuşeala buzunarului. Tricotăm 6 cm în „punct de jerseu”, sfîrşind cu un rand de faţă. La începutul celor două randuri următoare scădem cate 2 ochiuri, astfel că ne răman 29 ochiuri. Lăsăm de o parte. Mai tricotăm încă o bucată la fel. Continuăm faţa şi în locul ochiurilor buzunarelor, tricotăm ochiurile căptuşelii, bineanţeles acum în culoarea de fond.

Răscroiala mînecii raglan:
 Cînd faţa va avea 28 cm măsuraţi de la marginea de jos, scădem raglanul la fel ca la spate.

Răscroiala gatului:
 Între timp, la 35 cm măsuraţi de la marginea de jos, împărţim ochiurile în două. Luăm una din părţi pe o andrea de rezervă şi sfarşim cele două bucăţi separat. La marginea exterioară continuăm cu garnitura de scăderi; la marginea interioară, lîngă gat, scădem, începînd cu al nouălea rand după împărţirea ochiurilor, la cate 3 randuri 1 ochi, pană se termină toate ochiurile.

Maneca:
 Începem cu 66 ochiuri pe andrele nr. 2, în culoarea contrastantă. Tricotăm 5 cm cu modelul I. Continuăm cu andrele nr. 2½ în culoarea de fond, în „punct de jerseu”. Creştem la ambele margini la cîte 1½ cm, de 19 ori cîte 1 ochi. Vor fi 104 ochiuri. Cand maneca va avea 34 cm de la marginea de jos, scădem partea de sus a raglanului după indicaţiile date pentru raglanul din spate, pană răman 12 ochiuri la mijloc. Încheiem.

Călcăm bucăţile tricotate. Asamblăm cusăturile raglanului, aşezînd marginile cu randurile ochiurilor de lanţ una lîngă cealaltă. Coasem cu aceeaşi lană, prinzînd o dată una din margini, o dată cealaltă margine. Împreunăm şi cusăturile laterale şi cele ale antebraţului. Din răscroiala gatului ridicăm ochiurile pe 3 andrele nr. 2 de împletit ciorapi şi tricotăm 2½ cm cu modelul I, în culoarea contrastantă. În faţă, la întalnirea celor două andrele, scădem la cîte 2 randuri cîte 1 ochi, pentru a obţine unghiul colţului. Încheiem pe faţă ochiurile tricotate pe faţă, şi pe dos cele tricotate pe dos.
Prindem marginile înguste ale buzunarelor şi cele 3 margini libere ale căptuşelii buzunarelor."



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu